Rss
Pošlji stran

Na kaj moram biti pozoren pri izbiri banke za poslovni račun

Če odpirate novo podjetje, tako kot vsaka organizacija potrebujete poslovni račun. Pri tem bodite pozorni, na kateri banki ga odpirate, saj se med seboj lahko razlikujejo v ceni in v kakovosti elektronskega bančništva.

Osnovna uporaba poslovnega računa se od osebnega ne razlikuje zelo. Namen obeh je transakcijski račun, preko katerega se lahko prejema ali oddaja denarna nakazila, s tem da se poslovni nanaša na transakcije povezana s poslovanjem, osebni pa na osebne transakcije. Na splošno velja, da se poslovni račun odpre takoj po registraciji novega podjetja, se pa odpiranje računa lahko razlikuje glede na tip organizacije. Pri organizaciji z družbeno omejeno odgovornostjo (d.o.o.) mora na primer lastnik vplačati začetni kapital na začasni račun, nato ustanovi podjetje, šele potem lahko denar nakaže na račun na želeni banki.

Za samostojnega podjetnika poslovni račun ni obvezen, saj ima lahko le ločen osebni račun. Prednosti takšnega načina so nižji stroški z vodenjem računa, vendar se samostojni podjetnik z osebnim računom lahko srečuje z različnimi težavami pri pridobivanju subvencij, hkrati pa ga to tudi stane zaupanja drugih poslovnih partnerjev.

Fiksni in variabilni stroški

Poslovni račun ima nekaj fiksnih in variabilnih stroškov. Kot je že omenjeno, se ti razlikujejo glede na posamezne banke. Fiksni stroški so nadomestilo za vodenje računa, kar vas mesečno stane do 10 evrov. Variabilni stroški pa so transakcije, za katero je potrebno odšteti do enega evra, skupen strošek pa je odvisen od števila transakcij.

Elektronsko bančništvo

Vse bolj priljubljeno in priročno je elektronsko bančništvo, preko katerega lahko pregledujete račun in urejate transakcije. V Sloveniji vse banke ponujajo tovrstno bančništvo, vendar se razlikujejo po uporabniškem sistemu in ceni. Zato se pred izbiro pozanimajte kakšen sistem e-bančništva ima banka, ter kakšni stroški pridejo z uporabo

Start-up

Nekatere banke so posebej naklonjene podjetjem v zagonu, zato jim na začetku poslovanja ponujajo ugodnejše storitve. Če ste start-up, bodite še posebej pozorni na takšne banke.